5 tips: Thuiswerken met kinderen om je heen

Inmiddels zijn we al weer bijna 3 weken, op advies van de overheid, zoveel mogelijk aan het thuiswerken. Deze week is bekend gemaakt dat we nog zeker tot eind april zoveel mogelijk vanuit huis zullen moeten werken.

Misschien heb jij inmiddels je balans al gevonden, maar het kan ook zijn dat je het toch heel lastig vindt om alles goed op de rit te krijgen.

Als je immers gewent bent om op kantoor te werken is het een hele omschakeling om in eens vanuit huis te gaan werken. Een extra uitdaging is dat ook de kinderen niet naar school of de opvang gaan. Niet alleen voor jou is dit lastig maar zeker ook voor jouw kinderen.

Voor een goede balans tussen thuiswerken en het zorgen voor je kinderen heb ik 5 tips.

Tip 1: Maak een planning

Maak een planning voor jezelf en voor je kinderen. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je een planning maken in blokken van 20 tot 60 minuten. Zijn jouw kinderen te jong om zichzelf 20 minuten te vermaken, probeer dan jouw werkzaamheden in te plannen op momenten dat je kind ligt te slapen.

Zet op je planning wat je in welk blok gaat doen. Op de planning van je kind zet je wat je in dat blok van je kind verwacht. Voor de planning van je kinderen kun je eventueel afbeeldingen of stickers gebruiken.

Tip 2: Geef je kind echt aandacht

Na elk blok, dat jij gewerkt hebt, plan je tijd in voor je kinderen. Geef je kinderen in deze tijd ook echt aandacht. Ga achter je laptop vandaan en laat ook je telefoon liggen. Ben met je volle aandacht bij je kinderen. Ga bijvoorbeeld een kort spelletje doen, lees een verhaaltje voor of kleur samen een kleurplaat. Je kan vast en zeker iets bedenken wat je samen met je kind kan doen en waar jullie beide blij van worden.

Tip 3: Ga naar buiten

Natuurlijk ken ik maatregelen welke de overheid heeft genomen, echter als je niet ziek bent en je de maatregelen in acht neemt kun je even naar buiten. Frisse lucht is niet alleen voor jouw kinderen goed maar ook voor jou.

Maak een wandeling en laat de kinderen bijvoorbeeld het aantal fietsers tellen. In sommige plaatsen in Nederland kun je een “berenjacht” doen. Mensen hebben dan knuffelberen voor het raam gezet en deze kun je samen met je kinderen gaan zoeken. Dit maakt het wandelen voor kinderen een stuk leuker. Voor jou is het wandelen een mooi moment om even je hoofd leeg te maken.

“De maatregelen van de overheid kun je vinden op de site van het RIVM, houd jezelf aan deze maatregelen.”

Tip 4: Zorg voor een rustige werkplek

Tja daar zit je dan aan de keukentafel met je laptop en spelende kinderen om je heen. Hoe kun je nu voor rust zorgen zodat jij geconcentreerd kan werken. Probeer in ieder geval aan je kinderen uit te leggen wat je aan het doen bent en wat je van hen verwacht. Geef je kinderen iets te doen waarbij zij ook rustig ergens zitten, denk aan lego, knutselwerkje, huiswerk of tekenen.

Daarnaast kun je er voor zorgen dat er geen dingen om je heen liggen die jou kunnen afleiden. Leg de kranten, boeken, reclamefolders, je eigen administratie en de wasmand uit het zicht. Zorg dat alleen de spullen welke je nodig hebt voor het uitvoeren van jouw taak naast je laptop liggen.

Tip 5: Laat je niet afleiden

Probeer je focus te hebben op 1 taak tegelijk. Loopt het anders dan je op je planning hebt staan of heb je meer tijd nodig dan je had gedacht. Geen paniek. Probeer het een beetje los te laten. Thuiswerken is nu eenmaal anders dan op kantoor werken.

Raak je toch gefrustreerd? Probeer eens 3 x diep adem te halen met je ogen dicht en ga daarna door met waar je mee bezig was.

Bonus tip: Contact met je werkgever

Thuiswerken brengt met zich mee dat er minder communicatie is tussen jou en je werkgever. Probeer daarom zoveel mogelijk contact te houden met je werkgever. Tegenwoordig zijn hier zoveel verschillende manieren voor. Denk aan e-mail, telefoon en whatsapp.

Stuur aan het eind van de dag een mail naar je werkgever waarin je aangeeft welke taken je hebt afgerond en welke taken nog lopen. Ook kun je aangeven wat je voor de volgende dag op de planning hebt staan. Oja, vraag meteen of er nog iets is wat je voor hem/haar kan doen.

Vindt jouw werkgever het erg lastig dat je nu vanuit huis werkt? Laat dan bijvoorbeeld via een appje weten als je een taak hebt afgerond of welke acties je hebt uitgezet.

Ik hoop dat deze tips positief zullen bijdragen aan het thuiswerken en zorgen voor een goede balans in jouw nieuwe dagritme. Als je jouw tijd goed verdeelt over de dag, dus werk, aandacht en tijd voor de kinderen, huishouden en ontspanning, zal dat zeker zorgen voor een betere balans en rust.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je graag ondersteuning bij het maken van een goede planning? Neem gerust contact met mij op via mail: virtualsupport@youdith.nl of vul het contactformulier in op mijn website.